flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правова позиція ВП ВС щодо апеляційного оскарження рішень суду з підстави неправильної кваліфікації дій засудженого.

18 березня 2019, 16:14

         Розглянувши справу «Ростовцев проти України», Європейський суд з прав людини констатував наявність порушення права заявника на подання апеляційної скарги, гарантованого ст. 2 протоколу №7 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

          Зазначена норма передбачає право кожного, кого суд визнав винним у вчиненні кримінального правопорушення, на перегляд судом вищої інстанції факту визнання його вини або винесеного йому вироку.

      Апеляційна скарга заявника стосувалася питання правової кваліфікації злочинних дій, у вчиненні яких він зізнався. Апеляційний суд відмовив у відкритті провадження, посилаючись на те, що рішення суду першої інстанції не може бути оскаржене з підстав заперечення обставин, які ніким не оспорювалися під час судового розгляду й дослідження яких було визнано судом недоцільним відповідно до положень ч. 3 ст. 349 КПК України.

       Європейський суд з прав людини зауважив, що позиція національних судів у даній справі прямо суперечить тлумаченню положень законодавства та усталеній судовій практиці, відповідно до якої поняття «обставини» поширюється лише на фактичні обставини справи та не містить їх кримінально-правової кваліфікації. Відтак, на думку суддів ЄСПЛ, не можна стверджувати, що заявник повинен був передбачати, що не оспорюючи факти, встановлені в судовому засіданні, він відмовився від можливості оскарження обвинувального вироку щодо себе, якщо він вважав правову кваліфікацію своїх дій неправильною.

           Детальніше за посиланням